Gastblog Friso Caspers

Van Rechtbank tot werkbank

Een cardioloog zei ooit: “volg je hart, want het klopt!”. Dat heb ik ook gedaan, op 40-jarige leeftijd.

Na een veilige studie Rechten in Amsterdam, ben ik eerst de advocatuur ingerold. Na een jaar of drie ben ik doorgerold richting rechtsbijstand. Dat heb ik lang “volgehouden”, tot het moment kwam dat ook ik dacht: “ga ik dit nog heel lang doen en word ik daar gelukkig van?”

Het antwoord op de vragen was ontkennend. Het vertrekpunt in het werk was vrijwel altijd negatief. Het begon steeds met een (non-?)probleem, al dan niet met een sausje van paniek. En aan mij de taak op het op te lossen. En dat een paar honderd keer per jaar. En gezien de hoeveelheid voornamelijk in lopende band vorm. Maar ja, als je alleen blije mensen wilt zien, moet je maar bij een reisbureau gaan werken… (Dat is overigens nooit een serieuze overweging geweest.)

Maar ja, wat dan? Je hebt toch die meestertitel. Automatisch denk je dan aan verandering van baan, maar dan wel net zo, maar een beetje anders. Vergelijkbare werkzaamheden bij een vergelijkbare werkgever, niet al te ver uit de comfort-zone dus… Maar dat is geen oplossing van de oorzaak. Dat is symptoombestrijding.

Back to the drawingboard. Wat vind je nu echt leuk, zonder even rekening te houden met al te veel randvoorwaarden. Lijstjes maken. Voors, tegens, haalbaarheid. Ik vond het veel leuker om een nieuw bed voor m’n zoon te maken, meubels te repareren en te schilderen en in de hele buurt de lampjes op te hangen. Dit was wat dat ik echt graag deed, maar ja, gooi het roer maar eens om.

Het heeft even geduurd, maar met de juiste hulp, heb ik besloten om een klusbedrijf te beginnen. Eerlijk gezegd keek helemaal niemand er raar van op. En dat is wel heel fijn om te horen.

Niemand ook die met de voor de hand liggende opmerking kwam dat het toch zonde van de studie was. Het leek me toen een goede keuze. Nou heb ik daar geleerd om veelal volstrekt irrelevante theoretische cases op te lossen en heb ik vooral niets praktisch geleed. Wist ik veel…

Mijn schoonzus en zwager hebben me geholpen om de keuze te maken. Eerst dacht ik nog aan een 50/50 oplossing. Deels klussen, deels juridisch. (comfort-zone verlaten is best lastig…) Maar na een nachtje te hebben geslapen, ben ik overstag gegaan. Vol erin of niet! Binnen een week had ik een goeie klusbus gekocht, deze volgestopt met gereedschap en ben ik overigens geheel bij toeval, goed bevriend geraakt met een andere klusjesman die verzoop in het werk en van wie ik de kneepjes van het vak heb geleerd. Resultaat: ik heb nog geen dag zonder werk gezeten! Zo kan het dus ook! Van schilderijtjes ophangen, behangen in het bejaardentehuis, schilderen, vloertjes leggen tot verbouwen van toilet en badkamer.

En verlang ik nog wel eens naar een kantoorbaan? Nee. Dit is een goede keuze geweest. Er komt veel bij kijken, zelfstandig ondernemerschap. Het is geen nieuws dat je alles zelf moet doen en dat je meer uren maakt dan voorheen. Je kunt het alleen wel zelf indelen en dat is heel handig met een gezin met twee jonge kindjes. Oh ja, spannend is het ook, maar vooral heel leuk.

Mijn toga/pak hangt in de wilgen en hangt daar heel best!

Ik sluit af met een gevleugelde uitspraak van twee goede collega’s: ‘A je to!’

(A je to is een Tsjechische uitspraak, waarvan de letterlijke Nederlandse vertaling “en dat is het” is en vrij vertaald kan worden als “voor elkaar” of “opgelost”. De uitspraak “a je to” is in Nederland bekend geworden door de animatieserie Buurman en Buurman.)

Friso Caspers

Hogeweide 406

3544 PX UTRECHT

T:   06 – 319 34567

@: info@klusbedrijfcaspers.nl

W: www.klusbedrijfcaspers.nl

KvK: 60040394

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s