HOE MAAK JIJ KEUZES?

Kies je niet bewust dan kan het gevoel ontstaan dat het leven je overkomt. Dat maakt dat je je machteloos voelt over hoe jouw leven zich voltrekt en kan uiteindelijk een gevoel van zinloosheid bij je teweeg brengen. Als je daarentegen keuzes zo bewust mogelijk maakt, ervaar je een gevoel van vrijheid. Het gevoel dat je regie hebt over je leven van vandaag. 

Vrijheid is een van de aspecten die maken dat we zingeving ervaren. Dat we het nut of de zin zien van wat we doen. Elke dag opnieuw doen zich talloze momenten voor die vragen om een keuze. Heel simpel gezegd heb je dan twee opties: ik doe iets wel of ik doe iets niet. Dat geldt ook voor het kiezen zélf: ik kies wel of ik kies niet. Niet kiezen is ook een keuze. Een nadeel van de keuze voor niet kiezen is dat je vaak onderdeel wordt van de keuze van een ander.

We denken dat we rationele keuzes maken. Niets is minder waar. Uit de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de wijze waarop mensen keuzes maken, blijkt dat het onbewuste in kiezen een grote rol speelt. We maken emotionele keuzes maken en die praten we achteraf ‘goed’ of trekken ze (weer) twijfel met ons hoofd. Bovendien is ontdekt dat er een paar mechanismen zijn die ons tegenhouden in het maken van de juiste keuzes. Keuzes die passen bij wie we zijn en wat we vandaag of in deze levensfase willen. Het helpt om je bewust te zijn van deze mechanismen om beter te worden in kiezen en daarmee meer succes, zingeving en geluk te ervaren.

Hoe kan je er zelf mee aan de slag?

Maak een begin met meer bewust kiezen door te weten wat de mechanismen zijn die ons tegenhouden in het maken van de juiste keuzes.

  • Mechanisme 1: het liefst vermijden we verlies

We doen alles om de pijn die een verlies met zich meebrengt te vermijden. We gaan geregeld net langs de rand van de afgrond om er maar niet in te hoeven.

  • Mechanisme 2: houden wat je hebt

Wij mensen houden niet van verandering. Liefst laten we alles zoals het is. Lekker duidelijk en het geeft een gevoel van zekerheid en controle. Liever doorgaan met wat niet (meer) werkt dan je op een onbekend pad begeven. 

  •  Mechanisme 3: wikken en wegen kost energie

We hebben luie hersentjes. Ja echt! Onze hersenen zijn zo ingesteld dat ze zo efficiënt mogelijk werken. Ze slaan onze positieve en negatieve ervaringen op en zorgen dat er snel een beslissing komt gedreven door die ervaringen. Alle informatie verzamelen en écht goed nadenken over een keuze hebben we geen zin in. Dat kost een boel energie.

  • Mechanisme  4: eerste indruk of oordeel krijgt voorrang

We hebben een eerste indruk van iemand of een eerste oordeel over een situatie. Dat veranderen we niet of nauwelijks. In elk geval niet zo makkelijk. Eenmaal een oordeel geveld of een indruk opgedaan dan moet het bewijs dat het anders is wel héél sterk zijn. Dat maakt dat we niet zo goed zijn in toegeven dat ons eerste oordeel of indruk niet helemaal klopte. 

  • Mechanisme 5: wat ons niet goed uitkomt, negeren we

We weten – of denken te weten – hoe het zit en hoe het moet. Het ontbreekt ons niet aan zelfvertrouwen. Dat maakt dat we vaak de feiten negeren die ons niet goed uitkomen, die niet passen bij hoe wij denken dat het zit of hoe het moet. 

We houden dus niet van verlies, willen liefst houden wat we hebben, nadenken kost energie, eerste indrukken of oordelen krijgen voorrang en als ons iets niet goed uitkomt dan negeren we dat. We hebben dus de neiging om te gaan voor snelle en makkelijke oplossingen. Soms gaat het goed. En zwijnen we er door heen. Vaak helpt het niet. Dan blijkt dat onze onbewuste en irrationele beslissingen ook negatieve effecten op ons werk en leven hebben. Daarom de uitdaging om deze mechanismen te herkennen, zodat we in situaties die er voor ons toe doen bewust keuzes kunnen maken en daarmee ons leven verrijken met zingeving en geluk. Hard werken, maar …..dan heb je ook wat!

Nu je dit weet, waar wil jij dan beter in worden als het gaat om keuzes maken?

Mijn doel is:……….

Meer weten? Boekentip:

Will Tiemeijer         –        Hoe mensen keuzes maken – De psychologie van beslissen

 

Coaching

Met deze tips en adviezen van anderen kom je een heel eind. Soms kom je er alleen niet uit. Kijk of anderen in onze LinkedIn groep Connect Your Dots je kunnen helpen met tips en adviezen. Voor coaching op dit onderwerp kan je bij Adine de Planque of Yvette de Ruiter terecht.

Adine de Planque is bereikbaar via:                   Yvette de Ruiter is bereikbaar via:

E adine@connectyourdots.nl                              E yvette@connectyourdots.nl

M 06-21409869                                                    M 06-55 88 08 79

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s