Gastblog Josephine Meltzer

Liefde voor het Ambacht

Welke functie brengt mij een stap dichter bij het verwezenlijken van mijn droom? Deze vraag stel ik u, hopend dat het mij verder brengt in mijn zoektocht naar een baan. Mijn droom is namelijk het roer om te gooien en (zonder relevante opleiding) een eigen stoffeerderij te beginnen..

In 2009 ben ik afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool en ben ik vanuit een stage in een vaste baan gerold bij een bureau dat maatschappelijk verantwoorde evenementen ontwikkelde voor commerciële bedrijven; Zorgboerderijen opknappen bij wijze van bedrijfsuitje.  Mijn volgende stap was de reclame in, waar ik als projectmanager werkte bij een vooraanstaand internationaal  bureau.  Een functie waar ik dacht goed in te zijn, een bedrijf waar ik dacht carrière te kunnen maken, een leven waarvan ik dacht dat mensen mij om bewonderden bleek al snel een grote fout,  assumtion is the mother of all fuckups..  Ik heb me laten leiden door alles behalve door mijn eigen hart en was niet gelukkig.

De eerste jaren op de arbeidsmarkt was ik op zoek naar mezelf, kon ik niet goed helder krijgen wat ik precies wilde, wat belangrijk was voor mij en waar ik gelukkig van werd. Voldoening en geluk, salaris, status, zekerheid? Allemaal aspecten die er om verschillende redenen toe deden maar waarvan ik de voor mij juiste volgorde niet op een rijtje kreeg. Door omstandigheden werd ik gedwongen om mezelf een spiegel voor te houden en te onderzoeken waar ik nou echt gelukkig van word en waar ik voldoening uit haal? Want dit is voor mij het belangrijkst, dat ik met plezier naar mijn werk ga en dat ik daarmee aan het eind van de maand ook nog mijn huur kan betalen.

We leven in een tijd  waar werk een enorme invloed heeft op je welzijn en waar je het merendeel van je tijd besteed. Het beïnvloed je sociale leven en geeft  je identiteit. Ik stoor me een beetje aan bepaalde ontwikkelingen die momenteel gaande zijn. Het snel geld willen maken met gebakken lucht. Massa is kassa, overal handel in proberen te zien. Juist in tijden van mindere welvaart geloof ik in de kracht van kwaliteit. Ik benijd mensen die mooie dingen creëren, zich laten leiden door passie en kwaliteit leveren, gewoon weten waarover je het hebt. Een stukje ondernemen hoort daar wat mij betreft ook bij.

U zult zich misschien afvragen wat ik precies  bedoel als ik het over mijn droom heb. Mijn doel is om over een aantal jaar een stoffenwinkel en stoffeerderij onder 1 dak te openen. Een exclusieve interieurwinkel waar je naartoe kunt voor exclusieve op maat gemaakte lampenkappen, gestoffeerde bijzondere stoelen en voor gordijnen op maat, alles gemaakt van de mooiste stoffen. Ook de stoffen wil ik afzonderlijk verkopen. Wat mijn winkel bijzonder maakt is dat de werkplaats, waar alles gemaakt wordt zich achterin de winkel bevindt. Ik wil dat het ambacht zichtbaar is voor klanten. Luxe en bijzonder meubeltextiel is hiervoor de basis en om klanten van het beste advies te kunnen voorzien, is het belangrijk dat ik zoveel mogelijk kennis vergaar over meubeltextiel.

Ik heb hier geen relevante opleiding voor gevolgd maar doe dit vanuit passie en omdat ik weet dat ik het tot een succesvol bedrijf kan uitbouwen. Om goed te leren stofferen volg ik cursussen en doe ik zoveel mogelijk ervaring op. Mijn grootste uitdaging ligt op het gebied van stoffenkennis. Ik ben niet in de mogelijkheid om weer full time te gaan studeren waardoor ik door middel van een baan zoveel mogelijk wil leren over meubel textiel, ik realiseer me heel goed dat dit een aantal jaren kan duren en daar ben ik ook toe bereid. Ik denk dat ik een hele hoop in mijn vrije tijd kan leren, met name het stofferen zelf.

Wat ik de komende jaren door middel van een baan wil leren is wat de kwaliteiten en kenmerken van verschillende stoffen zijn. Waar komen de stoffen vandaan en hoe worden ze  gemaakt? Welke merken en agenturen zijn er? Kortom, ik wil de markt van binnen naar buiten leren kennen. Ik denk dit te kunnen bereiken door beurzen te bezoeken, trends op het gebied van interior design te signaleren, het inkoop proces te volgen en begeleiden. Daarbij wil ik zoveel mogelijk contacten op doen in de branche.

Een baan bij een interieur gerelateerd bedrijf zou ideaal zijn. Ik kan me voorstellen dat ik op een marketing afdeling van zo’n bedrijf de grootste aansluiting kan vinden met mijn achtergrond maar een functie op een inkoop afdeling is nog interessanter. Wellicht heeft u suggesties, dan hoor ik het graag.

Omdat je bij het vinden van een baan het voornamelijk moet hebben van je netwerk vraag ik u, of u bedrijven kent die aansluiten op bovenstaande omschrijving? Wellicht werkt u bij een agentuur, of koopt u het textiel in voor Ikea (ik noem maar iets) en is er een functie vrij bij u binnen het bedrijf of op uw afdeling. Dan hoop ik dat u door het lezen van mijn verhaal denkt “Goh, deze vrouw verdient een kans” en contact met mij opneemt.

Advertenties

2 thoughts on “Gastblog Josephine Meltzer

  1. Wat een mooi verhaal lieve Jos. Ik steun je volledig in je eerlijke, dappere maar vooral goede keuze je hart te volgen en de stoffeerderij in te gaan! (mijn moeder heeft trouwens een tijdje stoelen gestoffeerd, mocht je nog wat tips willen 😉
    Liefs, Justine

  2. Volg je hart en probeer te doen wat je wilt! Ik doe nog steeds altijd wat ik wil en dat maakt mij erg gelukkig! Geld maakt niet alles! Heel veel suc6!
    X Anous

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s